Ilmainen tekoäly vai omat hoksottimet

post thumb
Teknologia
kirjoittanut Kati/ 01 Oct 2024

Ilmainen tekoäly vai omat hoksottimet

Itseään voi haastaa monella tavalla ja joskus voi antautua keskustelemaan tekoälyn kanssa. Se juttelee yllättävän normaalilla tavalla verrattuna siihen, että kyseessä ei kuitenkaan ole mikään verta ja lihaa oleva henkilö vaan jonkinlainen kone. Se vastailee kysymyksiin sekä esittää omia kysymyksiään. Kumpi on itsensä kehittämisessä parempi, ilmainen tekoäly vai omat hoksottimet?

Onko ilmainen tekoäly tarpeellinen?

Jos tarkemmin ajatellaan sitä, mitä ilmainen tekoäly oikeastaan on, niin sehän on kone, jolle on opetettu tiettyjä asioita. Se pystyy vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin ja vaikeampiinkin, jos sitä on opetettu antamaan niihin vastauksia. Sanojen arvaaminen eli Sanuli puolestaan on rakennettu toimimaan niin, että joudut käyttämään omia hoksottimia.

Kumpi näistä kahdesta on parempi valinta, jos haluat oivaltaa uusia sanoja tai uusia ajatuksia? Se on luonnollisesti makuasia, mutta sanojen etsimisen haasteet ovat mielenkiintoisia, sillä kaikki voi olla kiinni pelkästään yhdestä kirjaimesta tai joskus parista.

Tarvitseeko siis itselleen koneellista apua? Onko ilmainen tekoäly tarpeen, jos haluaa haastaa itseään ratkomaan sanojen arvoitusta? Tähän on varmasti jokaisella oma vastaus eikä oikeaa vastausta edes ole.

Aivotoimintaa auttavia harjoituksia

Jo pitkään on sanottu, että sanaristikko tai ristisanatehtävä on erinomainen silloin, kun haluaa pitää muistia hyvässä kunnossa. Se on erinomainen muistisairauksien torjunnassa ja on jopa väitetty, että se nuorentaa aivoja. Tosin tähän tutkimuksen mukaan vaikuttaa se, kuinka aktiivisesti ristikkoja ratkoo.

Tarkoittaako se sitä, että ilmainen tekoäly kannattaa jättää käyttämättä silloin, kun on mielenkiintoinen ristikko pulmineen edessä? Mikä onkaan mukavampaa, kun oivaltaa ristikon jokin sana pitkän pohdinnan jälkeen ja pääsee siirtymään seuraavaan hiukan hankalaan sanaan.

Erilaisia ratkojia on netissä tarjolla, mutta niistä kannattaa hakea apua vain siinä tilanteessa, kun ei kerta kaikkiaan enää pääse ristikossa eteenpäin. Exeterin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan säännöllinen ristikoiden täyttö nuorentaa aivoja jopa kymmenellä vuodella.

Mihin ilmainen tekoäly on parasta?

Sitä jäi pohtimaan myös älykäs Suomi ja löysimmekin varsin monta ideaa, joita voi kokeilla. Ilmainen tekoäly on hyvä silloin, jos sinun tarvitsee tehdä jonkin tekstin kääntäminen. Tosin siitä voi tulla hyvä tai huono, riippuu aina tilanteesta.

Ilmainen tekoäly toimii myös silloin, jos etsit ideoita kirjoitelman tai blogitekstin tekoon. Se luettelee paljon erilaisia vaihtoehtoja, jos annat vain vinkin, mistä sinun pitäisi kirjoittaa. Välttämättä se ei kirjoita sinulle tekstiä kokonaisuudessaan. Joskus tekstin aloittaminen on vaikeaa, joten siihenkin voi saada vinkkejä.

Siinä on se vaara, että joku toinenkin kysyy samaa ideaa ja tekoäly antaa hänelle samat vihjeet sekä otsikkoehdotukset. Joten tekstin muokkaaminen tekoälyn jäljiltä on suotavaa, ettei tule syytettä plagioinnista.

Tarvitaanko ilmaista tekoälyä?

Jokaisen olisi syytä osata kirjoittamisen jalo taito ja jopa jonkinlainen taito ratkoa ristikoita. Sen sijaan tekoälystä on apua silloin, kun pitää ratkoa tuloksia, joissa on useita muuttujia. Se osaa pienen opettamisen jälkeen tehdä päätelmät varmasti nopeammin kuin ihminen milloinkaan.

Se onkin käyttökelpoinen vaihtoehto markkinoinnissa, jossa on huomioitava monta erilaista asiaa kohderyhmästä samanaikaisesti. Se pystyy myös ehdottamaan esimerkiksi kiinnostavia tuotteita aikaisemman kiinnostuksen perusteella. Onko ne järkeviä, niin sitä ei pysty etukäteen sanomaan.

Kuinka ärsyttävä ilmainen tekoäly on siinä tilanteessa, kun se ehdottaa asiakkaalle tuotteita? Se vähän riippuu siitä, mitä olet oikeasti etsimässä ja sopivatko ehdotukset juuri sen hetkiseen mielentilaasi. Jos olet vain selailemassa tuotteita ilman halua ostaa, niin silloin ärsytyskynnys voi ylittyä.