Kryptolompakko

post thumb
Teknologia
kirjoittanut Kati/ 23 Apr 2021

Kryptolompakko

Jos sinulla on kryptovaluuttaa, on kryptolompakko tarpeen, koska ilman sitä et voi hallinnoida tiliäsi tai vastaanottaa sekä lähettää valuuttaa. Lompakko voi olla ohjelma, joka ladataan laitteeseen tai se voi olla myös verkossa. Sovellus voi olla myös älypuhelimessa, jolloin sitä sanotaan mobiililompakoksi. Näiden lisäksi on olemassa niin sanottuja hardwarelompakoita, joka kytketään tietokoneen USB-porttiin. Viimeinen vaihtoehto on paperilompakko, jolloin käytössä tarvittavat avaimet talletetaan paperille ja paperilompakkoa käytetään QR-koodin avulla.

Miten turvallinen kryptolompakko on?

Turvallisuus riippuu paljon siitä, millaista lompakkoa käyttää ja siitä, kuka on palvelun tarjoaja. Jos säilyttää valuuttaa verkkopalvelimella, riskit ovat isommat kuin vaihtoehdossa, jossa valuutta on suurimman osan ajasta offline -tilassa. Paras kryptolompakko on sellainen, jota ei ole helppo hakkeroida eli laitteelta käsin toimiva lompakko on hyvä vaihtoehto silloin, jos kryptovaluuttaa on enemmänkin. On muistettava se, että jos verkkolompakko hakkeroidaan, siinä menettää kerralla kaikki valuuttansa.

Jos virtuaalivaluuttaa on paljon ja kauppaa käy lähes päivittäin, on käytännöllinen ratkaisu se, että tallettaa jonkin verran valuuttaa joka päiväiseen käyttöön ja suurimman osan saldosta pitää tallessa esimerkiksi offline-tilillä eli niin sanotussa ’cold storagessa’. Jos tarvitset siirtää sieltä rahaa, liität lompakon tietokoneeseen transaktion suorittamisen ajaksi. Kun tapahtuma on vahvistettu, voit jälleen irrottaa lompakon koneesta ja loput rahasi ovat paremmassa turvassa.

Mikä on paras kryptolompakko?

On paljon asioita, mitä pitää ottaa huomioon, kun harkitsee lompakon hankkimista. Vaihtoehtoja on paljon ja niissä on erilaisia ominaisuuksia. Se on kuitenkin muistettava, että yleensä yksi kryptolompakko ei välttämättä ole ratkaisu kaikkeen. Ensin sinun on mietittävä, käytätkö lompakkoa sijoittamisessa vai jokapäiväisissä ostoksissa sekä se, onko sinulla vain yhtä valuuttaa vai useampia. Sen jälkeen on pohdittava, mistä sijainnista aiot käyttää lompakkoasi eli pelkästään kotoa käsin vai liikkuessasi maailmalla.

Jos haluat, että kryptolompakko on turvallinen, silloin pahimmassa tapauksessa on tingittävä mukavuudesta. Mitä enemmän lompakossa on ominaisuuksia, sitä haastavampaa on myös sen käytön opettelu. Tärkeintä on tutustua eri vaihtoehtoihin ja niiden pohjalta valikoida itselleen ne ominaisuudet, mitkä tuntee sopivammiksi. Jos on todella vihkiytynyt niiden käyttöön ja haluaa opetella enemmän ominaisuuksia, voi haastaa itseään kunnolla.

Päätöksenteon vaikeus

Päätöstä, minkä lompakon valitsee, ei kannata tehdä ilman kunnollista harkintaa. Sinun on perehdyttävä siihen, onko lompakko ilmainen ja onko lompakon käyttäminen riittävän turvallista. Pohdittava on myös, pääseekö lompakkoon mistä tahansa ja voiko sitä pitää mukana sekä mitä tapahtuu, jos se häviää. Haastetta tulee myös enemmän, jos sinua kiinnostaa NFT. Siellä usein törmää siihen, että lompakko pitää olla yhteensopiva kaupankäyntialustan kanssa tai käytössä on vain tietty kryptovaluutta kuten esimerkiksi Ethereum.

Esimerkiksi kauppapaikka Binance tukee lähes kaikkia kryptovaluuttoja, koska niitä on sen listoilla yli 200. Sen listoilta löytyy kaikki suositummat valuutat sekä jonkin verran myös alt-coineja. Alusta on nopea ja tehokas, joten sen palvelut ovat niin sanotusti reagoivia. Se on myös halpa, koska yksittäisistä kaupoista veloitetaan vain 0.1 prosentin kulut. Binance tukee myös useita alustoja.

Omiin tarpeisiin sopiva kryptolompakko

Ei siis ole sellaista lompakkoa, joka olisi täydellinen kaikkiin käyttötarkoituksiin. Siksi sellainen lompakko, joka kattaa suurimman osan tarpeista, on kaikkein paras kompromissi. Sillä onnistuu kryptovaluutan ostaminen, se on turvallinen, hinta on hyvä ja ehkä jopa ulkoasukin. Pääasia on kuitenkin turvallisuudessa ja siinä, että se täyttää mahdollisimman pitkälle kaikki tarpeet.

Kryptovaluuttakaupassa aloittelijan ei tarvitse heti hankkia itselleen lompakkoa. Varsinkin siinä tapauksessa, jos valuutan määrä on vähäinen, sitä voi säilyttää aluksi myös myyntialustalla olevalla omalla tilillä. Kun seuraat sijoitustasi tai useampiakin ja opit enemmän, on helpompi vertailla lompakoita sekä löytää itselleen sopivammat ominaisuudet.

Edelleen vastausta siihen, mikä on paras kryptolompakko, on vaikea antaa. Mobiili ja nettilompakot ovat nopeita käyttää niissä tilanteissa, jos voit käyttää kryptovaluuttaa ostamiseen esimerkiksi yrityksiltä. QR-koodia on näppärää käyttää, mutta sen lisäksi siihen on luotava sekä vahva salasana että mielellään myös kaksivaiheinen todennus. Hardware-lompakkoa kannattaa harkita silloin, jos valuuttaa on jo enemmän. Kryptolompakot ovat mielenkiintoinen aihe, jonka tutustumisessa saa aikaa kulumaan.