Voiko tekoälyä käyttää veikkauksessa

Teknologia
kirjoittanut Kati/ 30 Oct 2024

Voiko tekoälyä käyttää veikkauksessa

Tekoäly on edelleen varsin kuuma puheenaihe varsinkin silloin, kun mietitään, missä kaikessa siitä on hyötyä. Se piirtää kuvia, juttelee mukavia sekä tekee varsin monimutkaisia analyyseja, jos sille opetetaan, mitä sen pitää huomioida. Se siis tarvitsee algoritmeja, joiden perusteella se tekee laskelmat. Kuinka helposti tekoälyä voi opettaa tekemään voittavaa veikkausta? Mietitäänpä aihetta hiukan tarkemmin.

Tekoälyä veikkaamiseen

Eikö niin, että jalkapallovedonlyönti on melkoinen bisnes. Puhutaan siis miljardeista, joten se on kiinnostava aihealue, vaikka siihen ei liity edes tekoälyä. Mutta mietitään ensin tarkemmin, miten helppoa on ylipäätään veikata jalkapallossa voittajaa. Voittajavetona se on suhteellisen helppoa, jos tuntee joukkueet, mutta supermoniveto tuo enemmän haastetta.

Jos monivedossa on kohteita 2-3, niin supermonivedossa on kyettävä hahmottamaan 4-6 joukkueen keskinäiset erot ja päättää kullekin ottelulle oikea voittaja. Jos totta puhutaan, niin kaikkien ei tarvitse olla oikein, kun sinulla on jo mahdollisuus voittoihin. Mutta miten saa arvattua kaiken oikein?

Voiko tekoälyä käyttää hyödyksi ja miten helppoa on algoritmeja tehdä, jotta se kykenee ottamaan huomioon vanhat tilastot sekä vielä analysoimaan massaa ja päättelemään mahdollisten vihjeiden pohjalta voittajat?

Todennäköisyys perustuu tilastoihin

Tilastoja on jalkapallossa kertynyt vuosien mittaan todella paljon. Joukkueet pelaavat vuosittain monia otteluista ja näihin tilastoihin perustuu myös monet vedonvälittäjien todennäköisyydet. Datan läpikäyminen käsin ei houkuta, se on varsin selvää, sillä siihen kuluu aikaa.

Ymmärrettävästi vedonvälittäjätkään eivät enää laske todennäköisyyksiä käsin, sillä virheiden määrä voi olla suuri ja pelaajilla on mahdollisuus huomata ylikertoimet. Siispä nykyään todennäköisyyden laskeminen on jo ulkoistettu käsin laskevilta välittäjiltä erilaisten ohjelmien tehtäviksi.

Vielä mielenkiintoisempi aihe on edelleen, voiko tekoälyä käyttää veikkauksessa ja mitä kaikkea sille voi siitä opettaa? Sillä mielenkiintoisinta onkin se, miten hyvin se ottaa huomioon päivän kunnon sekä toisinaan varsin kiusalliset sääolosuhteet. Ainakin Suomessa ne voivat olla räntää.

Tekoälyä mietittiin jo muutama vuosi sitten

Ensimmäiset ajatukset siitä, miten tekoälyä voisi käyttää veikkauksessa heitettiin ilmoille jo muutamia vuosia sitten. Siitä ajasta on muisto vain ja tekoälykin on kehittynyt vuosien mittaan melkoisella vauhdilla. Nykyään se ottaa jo kantaa erilaisiin kysymyksiin ja vastaa oikein, jos asiat on sille opetettu.

Jos jokin asia on sille jäänyt opettamatta, se tunnustaa olevansa vain kone, joka ei tiedä aiheesta mitään. Rehellinen se ainakin on, koska tunnustaa tietämättömyytensä. Koodia tekoäly osaa tehdä varsin hyvin, joten miksei se myös oppisi käyttämään älyänsä myös veikkaamisessa?

Olen aivan varma, että jossakin vaiheessa voi heittää romukoppaan ajatukset siitä, että pystyisi itse laskemaan ylikertoimia. Tekoäly pystyy halutessaan ennustamaan varmasti ottelut jopa liian lähelle oikeaa.

Missä vaiheessa tekoälyä käytetään vihjeisiin?

Tekoälyn käyttäminen vihjeisiin on varmasti lähellä ja osin jo jopa käytössä. Näin voisi hyvällä syyllä arvata. Ehkä ihmistä vielä tarvitaan siihen, että saadaan selville päivän kunto, sillä niiden tietojen poimiminen ei välttämättä aina ole helppoa. Näin ainakin älykäs Suomi arvelee.

Emme silti halua aliarvioida tekoälyä senkään suhteen, sillä se on varsin nopea oppimaan ja osaa varmasti poimia myös päivän kunnon säästä nyt puhumattakaan. Jos tarkemmin mietitään, niin vihjeistä tulee melkoinen kompleksi, sillä siinä otetaan huomioon niin monta eri asiaa.

Osa kohteista saa spekulaationa vaihtoehtoja ja silloin veikkaajan on itse tehtävä päätös sen mukaan, mikä hänestä tuntuu kaikkein parhaimmalta vaihtoehdolta. Vihjeet supermonivetoon olisivat paikallaan, sillä sen verran hankalasta ja monivivahteisesta asiasta on kysymys.

Uskaltaisitko kokeilla tekoälyn vinkkejä?

Yhtä lailla ne voivat osua kohdalleen kuin se, että itse luet tai kuuntelet vinkit ja teet ratkaisusi sen pohjalta. Jaksatko sinä keskittyä vinkkien syvimpään olemukseen sekä riittääkö sinulla tietämys lajista? Kaikkihan eivät veikkaa siltä pohjalta, että siihen tarvitaan hyvää tietämystä. Osa tekee sitä vain arvauksella.

Arvaukseen verrattuna tekoälyn vinkit voivat olla huomattavasti paremmat sekä luotettavammat. Sehän riippuu siitä, miten hyvin algoritmi toimii ja otetaanko siinä huomioon kaikki tarvittavat asiat. Jos siihen ei ole kaikkea liitetty, voi lopputulos olla kaikkea muuta kuin voittava.

Olemme myös varmoja siitä, että tekoälyn käyttäminen vihjeiden teossa on aivan lähellä ellei sitä ole jo peräti testattu. Melkein kallistumme siihen, että jotakin mielenkiintoista pöhinää on ilmassa ja kohta meille kerrotaan, että se pitää paikkansa. Sitä ihmettä menemme välittömästi kokeilemaan.